Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to Twitter
Slana soba Slana soba Beo so Haloterapija


Poklonite sebi i dragoj osobi prijatne i zdrave trenutke. Dajte šansu svom zdravlju...
Teme


Istorijat haloterapije Značaj vazduha Indikacije i kontraindikacije Alergije Bolesti gornjih disajnih puteva Bolesti donjih disajnih puteva Kožna oboljenja
Istorijat haloterapije
Još u antičko vreme Grci su primetili da slane pećine imaju pozitivan uticaj kod ljudi sa problemom kod disanja. Sveštenici su otkrili da pećine u slanim stenama izazivaju pozitivne efekte kod određene vrste bolesnika i ubrzavaju njihov oporavak. Odnosili su bolesnike u slane pećine i izlagali ih specifičnoj mikroklimi. Kod težih oboljenja pokušavali su da pojačaju pozitivan uticaj soli tako što su lomili i drobili slane stalaktite i stvarali slanu prašinu koju su bolesnici udisali.

Bio je to početak lečenja koje je i danas poznato kao speleoterapija (speleos - pećina). Blagodeti pećina su čist vazduh, bez alergena i uzročnika bolesti, i sa visokom koncentracijom negativnih jona. Uočeno je da su to faktori koji poboljšavaju disanje, ne samo za vreme boravka u pećini, već i kasnije.

U Evropi je slana terapija prvi put dobila na značaju u XlX veku, kada je primećeno da rudari u rudnicima soli ne obolevaju od plućnih bolesti, što je među prvim objavio 1843. godine poljski lekar Bošovski. Nešto kasnije na njegovim tvrdnjama istrajao je i njegov naslednik Poljakovski, koji je i ustanovio prvo takozvano Spa kliničko lečilište za plućne bolesnike u Veličkoj kod Krakova (Poljska), koje i danas radi.

Za vreme Drugog svetskog rata nesrećnim okolnostima proširen je uticaj speleoterapije kada je primećeno da su ljudi, koji su potražili sklonište u rudnicima soli od bombardovanja, ozdravili ili se puno bolje osećali. Svoja zapažanja i saznanja prenosili su drugima, što je dovelo do otvaranja mnogih sanatorijuma za astmatičare u prirodnim pećinama ili rudnicima soli.

1968. godine u bivšem SSSR-u, u selu Solotvino u Karpatiji, osnovana je bolnica za alergijske bolesti i započeta naučna istraživanja na osnovu kojih je ustanovljena efikasna metoda za prevenciju i lečenje disajnih organa.

Danas je speleoterapija nadaleko poznata kao efikasna metoda alternativnog lečenja. U dosta zemalja Evrope nalaze se speleoterapeutske klinike na bazi prirodnih pećina pod zemljom kao što su: Austrija, Poljska, Rumunija, Jermenija, Rusija (Karpatski region), Ukrajna i mnoge druge istočne zemlje.

Iako naučno dokazano dejstvo speleoterapije, bilo je i nekih ograničavajućih faktora, a to su:

- relativno mali broj slanih pećina u odnosu na broj obolelih u svetu,
- velika udaljenost većini bolesnika,
veliki troškovi lečenja,
dug vremenski period lečenja,
- broj obolelih od alergija raste iz godine u godinu.

Sredinom 80-ih godina XX
veka preduzeto je nekoliko pokušaja da se delotvorno dejstvo slanih pećina približi što većem broju korisnika. Počela je izgradnja veštačkih slanih pećina oblaganjem zidova blokovima soli. Međutim, studije su pokazale da tako stvoren ambijent ipak ne stvara dovoljno lekovitu atmosferu, kao u pravim pećinama i rudnicima. Glavni terapijski faktor slanih soba je mikroklima sa suvim aerosolom natrijum-hlorida koju stvara medicinski uređaj, takozvani halogenerator, uz određenu vlagu i temperaturu. Ovo sada doprinosi stvaranju nove metode, koja je unapređenija i približnija današnjim potrebama, nazvana haloterapija.


Adresa


Dragoslava Đorđevića Goše 1 (ugao sa Vitezove Karađorđeve Zvezde)
Beograd, Srbija

011/4135 812
060/5151 265

slanasoba.net@gmail.com

Radno vreme:


Pon - pet od 10 do 20h
Subota i Nedelja: od 12 - 18hWeb izrada

MAPA