Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to Twitter
Slana soba Slana soba Beo so Haloterapija


Poklonite sebi i dragoj osobi prijatne i zdrave trenutke. Dajte šansu svom zdravlju...
Teme


Istorijat haloterapije Značaj vazduha Indikacije i kontraindikacije Alergije Bolesti gornjih disajnih puteva Bolesti donjih disajnih puteva Kožna oboljenja
SLANA SOBABeo So-slana soba predstavlja specifično konstruisanu prostoriju sa ciljem stvaranja atmosfere kakva je u prirodnim slanim pećinama i rudnicima. Da bi se to postiglo zidovi, tavanica i pod prekriveni su solju slojem 3-4 cm debljine, ukupne težine od oko 3 tone. Sama so poreklom je iz Mrtvog mora, koje ima veliki salinitet - čak do 9 puta veći od saliniteta obične morske vode, što znači veliku čistoću od većine živih mikroorganizama. Sadržaj soli u Mrtvom moru je oko 30%, dok, radi poređenja, Sredozemno more ima svega 3% saliniteta.

Da bi se obezbedila konstantnost temperature i vlažnosti, soba nije izložena direktnom uticaju spoljne svetlosti. Temperatura (18-24°C) i vlažnost (40-60%) moraju da se kreću u dozvoljenom opsegu kako bi sama terapija imala optimalan efekat na ljudski organizam. Ovakva sredina omogućava da sama prostorija bude sterilna bez mogućnosti zadržavanja i razvoja štetnih mikroba. Šta više, sterilnost slane sobe je viša od propisane sterilnosti operacionih sala, što garantuje stabilnu hipoalergijsku i hipobakterijsku sredinu. Dodatna zaštita predstavlja i provetravanje prostorije ugrađenim ventilatorima posle svakog tretmana.

Da bi se povećali terapeutski efekti i skratio sam boravak u slanoj sobi, dodatno se ubacuju sitne čestice kamene soli, putem halogeneratora. Halogenerator je medicinski uređaj koji melje medicinsku kamenu so na granulaciju ne veću od 5 µm (mikrona). Ustanovljeno je da veličina ovih mikročestica soli ima veliku sposobnost prodora do krajnjeg dela respiratornog trakta, odnosno alveola. Stvaranje određene koncentracije (6-10mg po m³) uduvanih čestica soli u sterilnu sredinu slane sobe, doprinosi lekovitoj mikroklimi povoljnoj za ublažavanje i lečenje većine bolesti disajnih organa i obnavljanju sastava površinske flore kože.

Drugo pozitivno dejstvo rada halogeneratora je i stvaranje velike koncentracije negativnih jona čije dejstvo na ljudski organizam posebno blagotvorno. Visoka koncentracija negativnih jona (preko 50%) prisutna je na morskoj obali, pećinama, posle kiše ili oluje u blizini reka, na planinama, a u slanoj sobi je koncentracija još veća.

Pored navedenih medicinskih aspekata, ambijent slane sobe je prijatno i relaksirajuće opremljen prostor koji, uz igru boja i opuštajuću muziku, omogućava našim posetiocima da se za kratko vreme opuste i povrate psiho-fizičku ravnotežu.

Halogenerator

Halogenerator je uređaj koji melje sitne čestice slanog aerosola i ubacuje ih u prostoriju slane sobe.
Kontroliše veličinu i koncentraciju suvog slanog aerosola u definisanom vremenskom intervalu. Veličina čestica soli kreće se do 5 mikrona, koncentracija izbacivanja soli može se vršiti u više različitih koraka u toku same terapije, a vremenski interval podržan od samog uređaja je do 99 minuta. Za normalnu terapiju odraslih interval je 40 min. Rad halogeneratora je od vitalnog značaja za potpuni lekoviti učinak haloterapije. U našoj Beo So-slanoj sobi koristimo uređaj «prizsalt» firme Prizma iz Kragujevca koja ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji i distribuciji medicinske opreme. Više o samom halogeneratoru može se pronaći i na sajtu www.prizma.rs

So koju koristimo

Koristi se isključivo kamena medicinska so visoke čistoće bez konzervansa i aditiva protiv zgrudnjavanja soli. So koja ima sva potrebna lekovita svojstva i dobijena poptuno savremenim i higijenskim putem je «Pharma» so austrijske firme «Salinen» koja se proizvodi u Ebensee-u. So se vadi iz dubina planinskog masiva austrijskih Alpi sa dubine i do 700 metara što garantuje visoki kvalitet i čistoću. Bogata je gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, bakrom, cinkom,litijumom i selenom koji, uneti u organizam preko disajnih puteva u optimalnim količinama, doprinose poboljšanju zdravstvenog stanja svakog čoveka. «Pharma» so se koristi u različitim sektorima farmaceutske industrije za proizvodnju medicinskih proizvoda.

Uloge elemenata prisutnih u soli:

Natrijum - ima uticaj na funkcionalnost srca i na optimalni krvni pritisak, poboljšava stanje kože. Natrijumov jon ima važnu ulogu u transportu glukoze i aminokiselina.
Kalijum - snižava krvni prtisak, sprečava oboljenja srca, poboljšava funkciju kože, ima diuretsko dejstvo i pomaže u čišćenju organizma od toksina. Kalijumov jon je u ćelijama neophodan kod metabolizma glukoze, sinteze proteina i kod aktiviranja mnogih enzima.
Magnezijum - element koji oslobada organizam od stresa, ublažava napade astme, smanjuje nervnu napetost, ublažava grčeve.
Kalcijum - predstavlja uporište skeletnog sistema, neophodan je za rast i zdravlje kostiju i zuba, jača otpornost organizma, poseduje antialergijska svojstva, neophodan za zgrušavanje krvi, smanjuje opasnost od bolesti srca.
Gvožde - esencijalni element hemoglobina proteina koji je najvažniji sastojak crvenih krvnih zrnaca, eritrocita i služi kao prenosilac kiseonika iz pluća do svih tkiva, sprečava anemiju, podstiče rad mišića, poboljšava koncentraciju, smanjuje podložnost infekcijama.
Jod - odgovoran za pravilno funkcionisanje štitne žlezde koja reguliše naš metabolizam, rast, razvoj i telesnu težinu.
Litijum - prevencija kod skleroze, bolesti srca i dijabetesa.
Selen – antioksidans, štiti ćelije i tkiva od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, jača delovanje imunološkog sistema, štiti od starenja kože.
Bakar - poboljšava metabolizam, pomaže stvaranju hemoglobina u krvi, olakšava apsorpciju gvožda.
Mangan - deluje kao antioksidans, štiti od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali iz ishrane.
Cink - učestvuje u brojnim telesnim procesima kao što su rast i razvoj kostiju.


Laringitis

Slana soba

Haloterapija

Beo so

Alergije

Beo so

Ekcem

Beo so

Sinuzitis

Beo so

Astma

Beo so

Psorijaza

Beo so


Adresa


Dragoslava Đorđevića Goše 1 (ugao sa Vitezove Karađorđeve Zvezde)
Beograd, Srbija

011/4135 812
060/5151 265

slanasoba.net@gmail.com

Radno vreme:


Pon - pet od 10 do 20h
Subota i Nedelja: od 12 - 18hWeb izrada

MAPA